IDS-BUD will construct the POLISH ARMY MUSEUM

smallimg1smallimg2smallimg3left-baner

Warszawa

 Maj 2018


 
mwp-baner
On 23 May 2018, the consortium of IDS-BUD and MAR-BUD Budownictwo and the Polish Army Museum signed a contract to perform the investment “Construction of the Polish Army Museum – stage I” on the territory of the Warsaw Citadel
 
The offer of the IDS-BUD and MAR-BUD Budownictwo Sp. z o.o. Sp. k. consortium was chosen in an open tender procedure by the Polish Army Museum as the most advantageous of all the six submitted offers. The new seat of PAM is designed by WXCA Sp. z.o.o., a Warsaw architectural office. The Warsaw Infrastructure Board (Stołeczny Zarząd Infrastruktury) under the authority of the Ministry of National Defence holds the position of the Project Supervisor.
 
The first stage of the investment planned for the years 2018-2021 includes mainly:
  • The Southern Pavilion – a building with a permanent and temporary exhibition along with the visitors service complex;
  • An underground garage – a two-level underground car park
  • The Guard Square – a representative square located over the garage.
 
mwp-fot2
 
The Southern Pavilion is the first of two pavilions which together form the Polish Army Museum complex. This building is a low, detached facility with a basement solely within the outline of the technical warehouse block and within the outline of staircases which connect the building with the planned underground garage located under the Guard Square. The Pavilion is located symmetrically in relation to the Northern Pavilion in the central part of the mentioned square. The main functions of the facility include making collections available to the public and an educational mission. The collection will consist of valuable historic objects connected with the history of Polish arms. The building is designed to be divided spatially into eight functional blocks. Four of them are expected to be adapted for the purpose of the permanent exhibition, one for the needs of temporary exhibitions, the next one will hold service, office and administration functions, another one is intended for conference purposes and the last block is to be used as a technical and warehouse facility.
 
Numerical data:
  • Constructed area 9,616 m2
  • Net area 10,965.25 m2
  • Total area 12,743.53 m2 
  • Volume gross 103,984.72 m2
 
The underground garage is designed to be located under the Guard Square. The planned garage is intended for passenger and delivery cars. There are two zones, marked with the symbols P.1 and P.2. P.1 zone (with two garage storeys -1 and -2) will serve passenger cars. P.2 zone (-2 level) is designed for delivery cars. The passenger car garage provides 691 parking spaces, including 18 parking spaces for people with disabilities.
 
Numerical data:
  • Net area 23,526.76 m2
  • Total area 27,258.54 m2
  • Volume gross 105,352.97 m2
 
The Guard Square constitutes the central part of the entire design objectives. It will provide a space within the Warsaw Citadel which is visually attractive and comfortable for spending time. It organises space relations between the museum buildings and additionally, it fits very well in the surrounding landscape and the existing infrastructure, thanks to its adaptation to the existing road system within the area of the Warsaw Citadel. A representative space of the Square, which is the central aspect of the museum objectives in this area, has been designed in such way, that it is both a comfortable usable space and a separate element of the complex. The main part of the Square is separated by passages located in an East-West direction along the Pavilions’ buildings by the entrance areas. The emerged internal area has been highlighted with a floor made of stone slabs (size: 120x120 cm). All surfaces of the Guard Square are made of those stone slabs. Elements of small architecture such as: fountains, banks, lighting, decorative green areas or sculpture forms impact the events taking place on the Square. They create areas of a diverse nature within the open space and define ways of using it by suggesting the visitors different forms of activity and relaxation. By serving its users, the Square becomes a specific outdoor exhibition which allows for a free distribution of any additional elements, which both belong to the collection of the Polish Army Museum and complement aesthetically the entire design composition.
 
Numerical data:
  • The entire area included in the project (closed area) 17,955 m2
  • Green areas on the flat roofs 383 m2
  • Paved area of roads, pavements and squares, ca.: 17,572 m2
 
 
Realizacja: Informatikon